Droppi blog

Műanyag a természetben, Droppi a kezedben

Műanyag a természetben, Droppi a kezedben

A műanyag a természetben, azaz a műanyagszennyezés az egyik legsürgetőbb környezetvédelmi kérdéssé vált az elmúlt évtizedben, mivel az egyszer használatos műanyag termékek gyorsan növekvő termelése felülmúlja a Föld teherbíró képességét és az ezek kezelésére hivatott emberek és gépek kapacitását is. Valami sokkal környezetbarátabb és emberibb megoldást kell erre találunk.

Hogyan csökkenthető az egy ember által termelt szemét mennyiség, hogyan tudjuk megakadályozni a sok műanyag felgyülemlését az otthonunkban?

Talán kezdjük is az elején, a leghétköznapibb szemét, ami szinte minden háztartásban megtalálható azok a műanyag palackok. Ezeknek a számát egy kis odafigyeléssel csökkenthetnénk, vagy szinte teljesen ki is zárhatnánk az életünkből. Hőtartó poharak, bögrék, kulacsok használatával egy új fajta életet tudnánk élni mindannyian, ami nem csak fenntarthatóbb, de egészségesebb is.

Ez csak egy kis lépés, de ha belegondolunk a cselekedet horderejébe abban az esetben, ha többen is, vagy akár több ezren is termoszokra váltunk, akkor a végeredmény óriási siker lehet. – Ugye, ahogy a mondás is tartja, kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek.

A műanyagszennyezés leginkább a fejlődő ázsiai és afrikai országokban látható, ahol a szemétgyűjtő és újrahasznosításra használt rendszerek gyakran nem hatékonyak vagy egyáltalán nem léteznek, viszont a termékek és a műanyag csomagolások már használatban vannak a mindennapokban.

Nekünk itt Európában és a világ más fejlett részein lévő országokban, különösen azokban az országokban, ahol alacsony az újrafeldolgozás aránya, szintén gondjaink akadnak a kidobott műanyagok megfelelő gyűjtésével, szelektálásával és elkülönítésével.

A műanyag szemét annyira elterjedt mindenütt, hogy egyre nehezebb elbírnunk vele és egyre inkább megnehezíti a sok feldolgozó gyár és ország dolgát a lebontása. A műanyag a természetben már megszámlálhatatlan méreteket ölt.

Hogy jutottunk idáig?

A fosszilis tüzelőanyagokból készült műanyagok alig több mint egy évszázadosak. Több ezer új műanyag termék gyártása és fejlesztése felgyorsult a második világháború után, így alakítva át a modern kort, ma az élet műanyagok nélkül már sokunk számára felismerhetetlen lenne. A műanyagok forradalmasították az orvostudományt életmentő eszközökkel, lehetővé tették az űrutazást, megkönnyítették az autókat és a sugárhajtóműveket ezzel üzemanyagot takarítottak meg és a szennyezéstől óvták meg a Földet, valamint életeket mentettek a műanyagok miatt sisakokkal, inkubátorokkal és tiszta ivóvíz-berendezésekkel.

A műanyagok által kínált kényelmi lehetőségek azonban az eszközök és a használati tárgyaink kidobásához vezettek, ez pedig a kultúránkba épült.

Itt jön be a történetnek a sötét oldala: ma az egyszer használatos műanyagok teszik ki az évente előállított műanyag 40 százalékát. Sok ilyen termék, például a műanyag zacskók és az élelmiszer csomagolók élettartama mindössze néhány perc és néhány óra, de akár több száz évig is fennmaradhatnak a környezetben. Ijesztően hangzik ugye? Szerintünk is. Épp ezért ideje tenni ez ellen.

Műanyag a természetben – a számok alapján

Néhány kulcsfontosságú tény:

A valaha gyártott műanyagok fele az elmúlt 15 évben készült. A termelés exponenciálisan nőtt, az 1950 -es 2,3 millió tonnáról 2015 -re 448 millió tonnára. A termelés 2050-re várhatóan megkétszereződik, kivéve ha már most elkezdünk tudatosan és körültekintően élni, nem csak magunkra, hanem a jövő nemzedékére is gondolva.

Műanyag a számok alapján

Évente mintegy 8 millió tonna műanyag hulladék kerül a tengerparti országokból az óceánokba. Ez egyenértékű azzal, ha a világon minden partszakaszon öt szemetes zsákot tesznek tele szeméttel.

A műanyagok gyakran tartalmaznak adalékanyagokat, amelyek erősebbé, rugalmasabbá és tartósabbá teszik az anyagot a készítéskor, sokféle ilyen adalékanyag létezik, amik meghosszabbíthatják a termékek élettartamát, amint azok a szemétté válnak. Egyes becslések szerint legalább 400 évig is kitolhatják a bomlási időszakot.

Hogyan mozognak a műanyagok a világban?

A legtöbb műanyag szemét az óceánokba kerül, ahogy azt már feljebb is írtuk, sajnos a Föld az utolsó süllyesztő állomás ebben a körforgásban, a szárazföldről folyik minden itt köt ki.

A szemetet a nagyobb folyók is szállítják a tengerbe, amelyek futószalagként működnek és egyre több szemetet szednek össze. Minél tovább haladunk az áramlás mentén, annál telítettebbek a mozgó vizeink is hulladékkal. A tengerbe kerülve a műanyag hulladék nagy része a part menti vizekben marad, de ha egyszer elkapják az óceáni áramlatok, akkor csak idők kérdése és a világ minden táján megjelenhet.

A Henderson-szigeten, amely Chile és Új-Zéland között félúton helyezkedik el elszigetelve mindentől – és nem mellesleg lakatlan is – Oroszországból, az Egyesült Államokból, Európából, Dél-Amerikából, Japánból és Kínából származó műanyag tárgyakat találtak.

Elképesztő távolságokat utaznak ezek a kidobott palackok, csomagolások és minden más is ami a szemetesünkbe kerül.

Mi a helyzet a mikro műanyagokkal?

A tengeren, a napfény, a szél és a hullámok hatására a műanyaghulladék apró részecskékre bomlik szét, amelyek gyakran kisebbek, mint egy babszem. Ezek az úgynevezett mikro műanyagok az egész vízfelszínen elterjednek, valamint a mélybe is lekerülnek, a halak és más tengeri élőlények elfogyasztják őket. A Föld minden sarkában megtalálhatóak lesznek, a Mount Everesttől, a legmagasabb csúcstól a Mariana-árokig, a legmélyebb lyukakba is beágyazódnak.

A mikro műanyagok egyre kisebb darabokra bomlanak, egyre könnyebben szedi szét őket a víz, ez sajnos a rossz minőségű előállításnak is köszönhető. Emiatt találtak már műanyag mikro részecskéket önkormányzati ivóvíz rendszerekben és a levegőben is szűrések sorának.

Káros hatások az élővilágra

Évente több millió állatot pusztít el a műanyag, a madaraktól a halakon át a többi tengeri élőlényig, mindenki veszélyben van, még mi, emberek is. Közel 700 fajnak, köztük veszélyeztetett fajoknak is származhat baja a túlzott hulladéktermelésből. Szinte minden tengeri madárfaj fogyaszt műanyagot napi szinten.

Karos hatasok az elovilagra

Az állatok el,- és kipusztulásának nagy részét harcok vagy éhezés okozza. A fókákat, a bálnákat, a teknősöket és más állatokat megfojtják az elhagyott halászfelszerelések vagy a kidobott vízben úszkáló szemetek egyike. A mikro műanyagokat több mint 100 vízi fajban találták már meg, halakban, garnélarákokban és kagylókban is, amelyeket eredetileg emberi fogyasztásra, vacsorának szántak.

Sok esetben ezek az apró darabok áthaladnak az emésztőrendszerükön és következmények nélkül kiürülnek, annyira aprócskák.

Van azonban, hogy a műanyagok elzárják az emésztőrendszereket vagy átszúrják a szerveket, ami halált okozhat az állatoknál. A műanyaggal megpakolt gyomor csökkenti az étvágyat, éhínséget okoz és előbb utóbb halált.

A műanyagokat szárazföldi állatok is fogyasztják, beleértve az elefántokat, a hiénákat, a zebrákat, a tigriseket, a tevéket, a szarvasmarhákat és más nagy emlősöket. Akárcsak a vízi állatoknál, náluk is halált okozhat.

Ez a probléma késztetett egyes fajokat, például az osztrigát is arra, hogy kevesebb tojást rakjon le. Egy új kutatás azt mutatja, hogy a lárvahalak az élet első napjaiban nano műanyag szálakat esznek és ez újabb kérdéseket vet fel a műanyagok halpopulációkra gyakorolt ​​hatásával kapcsolatban.

Az óceánból nagyon nehéz – ha nem lehetetlen – visszanyerni a műanyag hulladékot. A mechanikus rendszerek hatékonyan képesek nagy műanyagdarabokat kiemelni a vízből, de ha a műanyagok mikro műanyagokra bomlanak és a nyílt óceán vízoszlopában sodródnak, gyakorlatilag lehetetlen visszacsinálni a szennyezést.

Segítsd te is a bolygónkat!

A bolygónk előtt álló kihívások nagysága és mértéke ijesztőnek tűnhet, de mindannyian tehetünk valamit. Sok kicsi sokra megy.

Együtt csökkenteni tudjuk a környezetünk szennyezését és harcba szállhatunk az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

A szavaknak van ereje!

Mi vagyunk az első generáció, akik tisztában vannak azzal, hogy tönkre tesszük a világot és mi lehetünk az utolsók, akik vissza is fordíthatják ezt. A szavak ereje az egyik legerősebb olyan eszköz, amit ilyen témáknál használni tudsz, különösen, ha a megfelelő embereknek szólnak azok.

A szavaknak van ereje 1Beszélj a barátaiddal, ismerőseiddel, szomszédaiddal és kollégáiddal és a családoddal is. Mondd el nekik, hogy kötelezzék el magukat a természet és a Föld védelme érdekében, lépésről lépésre változtassuk meg együtt  a körülöttünk lévő világot. Sokkal motiválóbb és izgalmasabb együtt csinálni ezt és együtt dolgozni a közös cél érdekében, hiszen ez mindannyiunk érdeke.

Használd a közösségi médiát – ez az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy a márkák meghallgassanak és esetlegesen és környezetbarátabb gyártásra vagy alapanyag használatra térjenek rá. Ők is azt szeretnék, ha az ő termékeit vennéd, ezért adnak a véleményedre.

A Droppinál mi is így gondolkozunk. Ezért hoztuk létre a márkát környezettudatos, hőtartó pohár, bögre és palack márkaként Magyarországon indult 2020 decemberében. Célunk a környezettudatos szemlélet népszerűsítése, figyelemfelhívás és a reakció a környezetünkbe hulladékként bekerülő, irtózatos mennyiségű, egyszer használatos műanyag pohár és PET palack ellen. Tudjuk, hogy a vevőinknek mire van szüksége, ezért vagyunk minden erőnkkel azon, hogy ezt teljesíteni is tudjuk.

A világon összesen több, mint 16 milliárd elviteles kávéspoharat, 500 milliárd eldobható műanyag poharat és 480 milliárd PET palackot használunk el, minden évben(!). Ezek félelmetes számok. Szerencsére nálunk itt a megoldás egy része.

Szerintünk a termékeink olyan alternatívát kínálnak a vásárlóinknak, amikkel a feljebb említett problémákat és a folyamatosan romló állapotokat enyhíteni lehet.

A legtöbb műanyagok lebomlási ideje kb. 450 év, ezért ha nem változtatunk a szokásainkon és nem kezdünk el tudatosabban élni, akkor hamarosan eljuthatunk arra pontra, amikor mindent beteríthet a szemét és már nem lesz visszaút.

Együtt előre egy közös célért

A szennyezés visszaszorítása csak közös erővel, tudatosan, környezettudatos megoldások felhasználásával sikerülhet. Fogjunk össze és tegyük a Földet egy élhetőbb, jobb hellyé.

Missziónk, hogy felhívjuk a fogyasztók figyelmét a műanyag felhasználás mérséklésére és hogy egy tudatos alternatívát ajánljunk az egyszer használatos műanyag poharak és palackok kiváltására.

Együtt előre egy közös célért!A Droppi termékek újrahasznosíthatók, használatukkal rengeteg, egyszer használatos pohártól kíméled meg a környezetet és fenntartható módon csökkentheted ökológiai lábnyomodat.

Élelmiszeripari tisztaságú rozsdamentes acélból készülnek így amellett, hogy hihetetlenül strapabíróak, mindegy termékünk pehelykönnyű is, így bárhová könnyedén magaddal viheted őket. Nem jelent extra terhet, inkább kényelmesebbé teszi a napod.

Duplafalú vákuum szigetelés, stílusos vonalvezetés, elegáns színek és kellemes tapintás jellemzi őket, így valódi élménnyé válik kedvenc hideg vagy forró nedűd fogyasztása.

Szerintünk egy Droppi termékkel könnyebbé válnak a mindennapjaid, menőbbé az iroda asztalod vagy a táskád – vagy ahol épp a Droppid tartod – és fenntarthatóvá az életed.

Kell ennél több? Rendelj még ma! Kattints erre a linkre és ugorj a Droppi termékekhez!


Droppi hotarto termekek blog


Droppi hotarto termekek blog1